Att träna capoeira

Varför är det en bra sport för barn och unga?

Det är lätt att engagera barn i capoeira eftersom träningen bygger på musik, rörelseglädje och lekfullhet. Genom att träningen involverar rytm, sång och musicerande, tränas rytmkänsla, musikalitet, rörelseuttryck, kroppsmedvetenhet och kroppskontroll. Detta samtidigt som gruppen har roligt tillsammans. 

Capoeiraträningen bygger på en genomtänkt pedagogisk idé som gör det möjligt för alla att träna tillsammans - nybörjare och erfarna, kvinnor och män, barn och vuxna. Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampkonst med inslag av musiksångdans och filosofi som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Själva kampdansen karaktäriseras av konstant rörelse, svepande och cirklande slag och sparkar, med mycket handstående, volter och hjulningar. Den dansas till musik av ett bateria en liten "slagverksorkester" där enkla instrument används. Instrumentens antal kan variera beroende på tillfälle och vilken stil som spelas, men det viktigaste instrumentet som alltid ingår är berimbau - ett enkelt ensträngat instrument som kan liknas vid en pilbåge. Oftast finns även atabaque - trumma, och pandeiro - tamburin med. Instrumenten ackompanjeras av sång och handklappningar.

Capoeira

är en afro-brasiliansk konstform som kombinerar stridstekniker med estetiska element som akrobatik och musik. Eftersom capoeiran består av så många olika delar erbjuder den utövaren stor variationsrikedom och olika uttrycksmöjligheter. Capoeira utövas alltid till levande musik och poesi sjungen på brasiliansk portugisiska.

Maculêlê 
är en dans som också utförs i grupp. Varje deltagare har två käppar, vanligtvis gjorda av det brasilianska baribaträdet, och dansen ackompanjeras av en atabaque. Dansen börjar med att man i rodan slå pinnarna i takt med musiken. Sedan går man två och två in i rodan och slår sina pinnar i takt mot varandra.

Samba de Roda 

är en ursprunglig form av kollektiv sambadans där människor i en ring med sång, handklapp och lättare trummor ackompanjerar en eller två personer som dansar inne i ringen.